MCQs

Law, Poverty and Development MCQ [Part: 2]

https://lawmentor.in/2022/03/15/law-poverty-and-development-mcq-part-2/

31. Which of the following statements about crime and deviance is false?

  1. The concept of ‘deviance’ is much broader than ‘crime’ 
  2. Deviance and crime very often overlap 
  3. The concept of deviance can be applied to individuals and groups 
  4. Deviance is normally sanctioned by law                           Answer:               D

32. Robert Merton’s ideas on crime and deviance make use of the concept of anomie. What does anomie mean in Merton’s work? 

  1. Normlessness 
  2. Meaninglessness 
  3. Social strain 
  4. Social adaptation                                                                    Answer:               C   

                          

33. The dimension of poverty is-

  1. Lack of livelihood strategies
  2. Inaccessibility to resources
  3. Feeling of insecurity and frustration
  4. All of the above                                                                       D

34. What is the cause of poverty?

  1. Individual
  2. Culture or sub-culture
  3. Social Structure
  4. All of the above                                                                       Answer:               D

35. The problems faced by the poor in India-

  1. Social discrimination
  2. Housing
  3. Subculture of poverty
  4. All of the above                                                                       Answer:               D

36. What is the effective measures of Poverty Alleviation?

  1. Distribution of income
  2. Containing inflation
  3. Encouraging private investment
  4. All of the above                                                                       Answer:               D

37. Ageing definition fall into which category

  1. Chronology
  2. Change in social life
  3. Change in capabilities
  4. All of the above                                                                       Answer:               D

38. Problems faced by the Aged-

  1. Failing health
  2. Economic insecurity
  3. Isolation
  4. All of the above                                                                       Answer:               D

39. The National Policy on Older Persons was enacted in which year- A. 1998

  • 1999
  • 2000
  • 2001                                                                                           Answer:               B

40. Elder Abuse includes- A. Physical abuse

  • Sexual abuse
  • Psychological abuse
  • All of the above                                                                       Answer:               D

41. Which day is officially recognized as ‘United Nations World Elder Abuse Awareness Day’? A. 11 June

  • 13 June
  • 15 June
  • 17 June                                                                                      Answer:               C

42. Child abuse include- A. Physical, sexual, emotional

  • Physical, Sexual, religious
  • Physical, mental, emotional
  • None of the above                                                                 Answer:               A

43. Which Article says that, “No child below the age of 14 years shall be employed to work in any factory or in any hazardous employment”?

  1. Article 24
  2. Article 25
  3. Article 26
  4. Article 27 Answer: A

49. In which year was the National Adult Education Programme launched?

  1. October, 1, 1978
  2. January 26, 1978
  3. August 15, 1978
  4. November 14, 1978                                               Answer:               A

50. Which is a type of delinquency?

  1. Individual delinquency
  2. Organized delinquency
  3. Situational delinquency
  4. All of the above                                                                       Answer:               D

51. What is the method of treating delinquents?

  1. Psychotherapy
  2. Reality therapy
  3. Activity therapy
  4. All of the above                                                                       Answer:               D

52. When was the Protection of Women from Domestic Violence Act enacted?

  1. 2003
  2. 2004
  3. 2005

58. What is the full form of HIV?

  1. Human Immunodeficiency Virus
  2. Human Immune Virus
  3. Human Infection Virus
  4. Human Infection deficiency Virus                                      Answer:               A

59. HIV is not transmitted by-

  • Unclean syringe
  • Mother to child
  • Blood transfusion
  • Touching                                                                                   Answer:               D

60. What is the full form of AIDS?

  1. Acquired Immuno-Deficiency Syndrome
  2. Attained Immuno-Deficiency Syndrome
  3. Acquired Immunity Syndrome
  4. Acquired Immuno-Deficiency System                               Answer:               A

Categories:MCQs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s