MCQs

Legal Ethics & Court Craft MCQ

https://lawmentor.in/2022/03/15/legal-ethics-court-craft-mcq/

1.     The term Advocate -on- Record is defined u/order—– of Supreme court Rules 2013

a.     Order I Rule 2(1) (a)

b.     Order I Rule 2(1) (b)

c.     Order I Rule 2(1) (q)

d.     Order i Rule 2(1) (g)

ANS: B

2.     The Supreme Court derives the authority to frame it’s own rules for its practice and procedure

a.     Article 124 of the Constitution of India

b.     Article 145 of the Constitution of India

c.     Article 141 of the Constitution of India

d.     Article 124 of the Constitution of India

ANS: B

3.     Which of the following statement is not true:

a.     A senior Advocate can not file a vakalatnama or act in any court or tribunal in India

b.     A senior Advocate cannot appear without an AOR in court

c.     A senior Advocate cannot appear without a junior in other courts or Tribunal in India

d.     A senior Advocate can accept instructions to draw pleadings or affidavit from a client

ANS: D

4.     To be qualified as an AOR:

a.     An advocate’s name should be borne on the roll of any State Bar Council for a period of not less than four years

b.     An advocate’s name should be borne on the roll of any State Bar Council for a period of not less than five years

c.     He should have undergone training from one year with an AOR approved by the court

d.     Pass such test as may be held by the court to be qualified as an AOR

i.               a, c, & d

ii.              b, c,& d

iii.            c & d

iv.            a,b,c & d

ANS: i

5.     which of the following statement is true:

a.     An AOR must have an office in Delhi within 16 KMS from the court house

b.     Must have a registered clerk

c.     Paid registration fees of rupees 250/-

d.     All of the above

ANS: D

6.     Misconduct or conduct on becoming of an AOR may not include:

a.     Mere name lending by an AOR without any further participation in the proceedings of the case

b.     Absence of the AOR from the court without any justifiable cause when the case is taken up for the hearing

c.     Failure to submit appearance slip duly signed by the AOR of actual appearances in the court

d.     Ceasing to have an office within 16 kms of the court house

ANS: D

7.     As per Order V Rule1 (5) the power which can be exercised by the registrar under Supreme Court Rules 2013 are:

a.     Applications for leave to take documents out of the custody of court

b.     Application for separate trials for cause of action

c.     Rejection of a plaint

d.     Application for particulars

ANS: A

8.     The single judge sitting in the chamber has the power in the following matters as per Order 5 Rule 2 (1):

a.     Application for discovery and inspection

b.     Application for payment into court

c.     Application by AOR for leave to withdraw/change/discharge of AOR

d.     All of the above.

ANS: C

9.     Any person aggrieved by the order of Registrar under Supreme Court rules may appeal against it before

a.     Court

b.     Single judge sitting on bench

c.     Judge in chamber

d.     Division Bench

ANS: C

10.  Any person aggrieved by the order of Registrar under Supreme Court rules may appeal against it within

a.     15 days

b.     30 days

c.     60 days

d.     One month

ANS: A

11.  Every cause appeal or other proceeding arising out of a case in which death sentence has been confirmed or awarded by the High Court shall be heard by a bench consisting of

a.     Not less than two judges

b.     Not less than three judges

c.     By a division bench

d.     Full bench

ANS: B

12.  An appellant whose appeal has been dismissed for default of appearance may present a petition praying that the appeal may be restored within

a.     30 days

b.     60 days

c.     15 days

d.     One month

ANS: A

13.  The petition of appeal with a certificate of fitness from High Court shall be presented within:

a.     30 days

b.     60 days

c.     15 days

d.     One month

ANS: B

14.  As per Order XIX the petition for appeal with a certificate of fitness from High Court shall be accompanied by a certified copy of:

a.     Judgment or decree or order appealed from

b.     Certificate granted by High Court

c.     The order granting the said certificate

d.     All of the above

ANS: D

15.  Where certificate of fitness to appeal is refused by the High Court, a petition for SLP to appeal can be filed within —— days from the order of refusal:

a.     30 days

b.     60 days

c.     15 days

d.     One month

ANS: B

16.  In any other case a petition for SLP to appeal can be filed within —— days from the order of refusal:

a.     30 days

b.     60 days

c.     90 days

d.     One month

ANS: C

17.  Special Leave Petitions can be filed under Article:

a.     226

b.     132

c.     136

d.     32

ANS: C

18.  Advisory jurisdiction of the Supreme Court is contained under Article:

a.     141

b.     142

c.     143

d.     134

ANS: C

19.  The supreme Court of India was established on:

a.     26th January 1949

b.     26th January 1950

c.     26th November 1949

d.     15th August 1947

ANS: B

20.  Supreme Court Rules Defines:

a.     Advocate

b.     Advocate On Record

c.     Junior Advocate

d.     All of the above

ANS: D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s